Oko na Wrocław

Wizyta Homebook / fot. Decotive

Oko na Wrocław

23 czerwca wrocławscy ilustratorzy i architekci spotkali się z mieszkańcami, aby opowiedzieć o unikatowych lokalizacjach naszego miasta. Wydarzenie organizowane przez magazyn USTA pozwoliło uczestnikom spojrzeć na Wrocław oczami artystów.

Tegoroczną edycję „OKO na Wrocław” rozpoczęła rozmowa z wrocławskimi ilustratorami - Gosią Herbą i Pawełem Mildnerem. Artyści opowiadali o zmarginalizowanych przez mieszkańców miejscach, które stanowią dla nich ważną inspirację. Paweł Mildner, jako godne uwagi, wskazał fragmenty budynków, tagi na murach, proste i powielane ilustracje jednego autora, pojawiające się w zaskakujących zakątkach Wrocławia. Z kolei Gosia Herba mówiła o swojej przygodzie z ilustracją, a także o procesie twórczym, a konkretnie dążeniu do uproszczenia formy rysunku.

fot. magazyn USTA

Z dużym zainteresowaniem uczestników spotkał się panel dyskusyjny, w którym architekt Paweł Buck wraz z właścicielami restauracji opowiadał o etapach współpracy nad projektami wnętrz. Rozmówcy omawiali przykłady wyróżnionych licznymi nagrodami wrocławskich lokali: NANAN, Dinette i Di Cafe Deli

Paneliści skoncentrowali się na wpływie wnętrz i brandingu na sprzedaż. Według nich te dwa elementy mają olbrzymi wpływ na zainteresowanie klientów. Pojawiło się nawet twierdzenie, że odwiedziny restauracji najczęściej wiążą się z chęcią spędzenia czasu w wyjątkowy sposób, a nie potrzebą konsumpcji. Właśnie dlatego architekci z Buck Studio zajmują się projektowaniem w sposób holistyczny - od koncepcji wnętrza, po wygląd karty menu. Restauratorzy cenią ten system pracy za spójność, a co za tym idzie większą wiarygodność lokalu.

fot. magazyn USTA

Ciekawą inicjatywą wydarzenia był również spacer architektoniczny z Łukaszem Wojciechowskim po wrocławskim Starym Mieście, w którym w ciągu XX w. powstało wiele nowych budynków.

fot. magazyn USTA

W przerwach między spotkaniami można było wyjść do stylowego ogrodu Puro Hotel, gdzie lokalne marki prezentowały swoje produkty: jedzenie, plakaty, ubrania, przedmioty użytkowe. Serca zespołu Homebook.pl zdobyły zdjęcia wielkiej płyty w formie plakatów marki DECOTIVE, oryginalna ceramika studia M oraz pięknie zdobione graficznymi wzorami deski do dekoracji ścian lub poczęstunku BVSK.

Spotkania „OKO na…” organizowane przez magazyn USTA i PURO hotel w różnych częściach Polski zachęcają do eksplorowania nowych miejsc i poznawania lokalnych artystów. Serdecznie polecamy kolejne edycje!

Raport "Mieszkanie przyszłości. Czynniki zmian i trendy 2018"

Inteligentne urządzenia przejmą odpowiedzialność za nasze bezpieczeństwo, mikroapartamenty będą urzekały funkcjonalnością, a elewacje zaczną filtrować powietrze. W nowym raporcie przygotowanym przez infuture hatalska foresight institute dla portalu Homebook.pl eksperci instytutu prezentują główne tendencje, które już wkrótce zmienią wygląd i funkcjonowanie domów.
Gdynia Design Days – festiwal idei

Pomorski festiwal mocno wyróżnia się na tle innych wydarzeń wzorniczych w Polsce. Zamiast rynkowych premier znajdziecie tutaj inspiracje, które pokazują obecne trendy i zachęcają do poszerzenia wiedzy. Odwiedziliśmy Gdynia Design Days, aby poznać nowe idee projektowe.
Wrocławskie spotkanie z designem w galerii Domar

Pod koniec czerwca zespół Homebook.pl odwiedził 10. edycję Nocy z Designem.  Organizatorzy wydarzenia wraz z dyrektorką artystyczną – Dorotą Koziarą – przygotowali ponad 30 wystaw, warsztaty, pokazy oraz przestrzenie specjalne z ikonami polskiego wzornictwa.
100 metrów dodatkowej inspiracji w showroomie Arcdeko

Dotknąć, zobaczyć, poczuć, zainspirować się i stworzyć piękne i niepowtarzalne wnętrze. Dobrze zmapowane potrzeby projektantów i architektów skutkują rozwojem takich miejsc jak wrocławski showroom Arcdeko. Pod koniec lipca uroczyście otwarto tam nową przestrzeń ekspozycyjną.