Jakie plany remontowe mają Polacy w 2018 roku? - Raport Homebook

Wiosna to doskonały moment na wcielenie planów remontowych w życie. Według najnowszego raportu platformy Homebook.pl, 89% ankietowanych planuje remont w roku 2018, z czego aż 83% ma zamiar rozpocząć go właśnie w sezonie wiosenno-letnim. Głównym celem badania była analiza najważniejszych tendencji dotyczących prac remontowych. W jaki sposób Polacy planują wnętrzarskie metamorfozy? Skąd czerpią najwięcej inspiracji? Jakie prace remontowe przewidują? Oto przegląd najważniejszych danych płynących z przeprowadzonego badania.

Jak wynika z badania, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przeprowadzenie prac remontowych - tylko 57% respondentów zamierza zatrudnić profesjonalną ekipę, której powierzy planowane prace. Raport zatem wyraźnie pokazuje, że niemal połowa ankietowanych opiera się głównie na własnym doświadczeniu i posiłkuje się informacjami znalezionymi w internecie.
Respondenci, zapytani o to, jakich prac będzie dotyczył remont, najczęściej wskazywali malowanie ścian (81%), wymianę mebli (63%) oraz położenie płytek (50%). Chęć przeprowadzenia samodzielnego remontu, może zatem wynikać z charakteru prac, takich jak m.in. malowanie, które po prześledzeniu wirtualnych porad, zazwyczaj nie wymaga pomocy specjalistów. Wymiana mebli z kolei jest kwestią indywidualną, która zależy wyłącznie od gustu i potrzeb domowników.

Polacy przykładają coraz większą wagę do estetyki i funkcjonalności wnętrz. Podczas planowania remontu kieruje nimi nie tylko chęć rutynowego, wiosennego odświeżenia pomieszczeń, ale również pragnienie zmiany w kontekście stylistyki czy ergonomii. Fakt, że coraz chętniej wymieniamy meble, świadczy o tym, że podążamy za najnowszymi trendami, pragniemy mieszkać nie tylko bardziej komfortowo, ale i designersko. Obecnie, remont to nie tylko standardowa wymiana rur czy okablowania. Każda tego typu zmiana często łączy się z doborem modnej baterii łazienkowej lub stylowej lampy.

ANNA POPRAWSKA, DYREKTOR OPERACYJNY HOMEBOOK

Analizując ankietę, warto przyjrzeć się również poszczególnym źródłom, z których użytkownicy korzystają, poszukując porad dotyczących prac remontowych. Jak się okazuje, aż 86% respondentów, jako główne źródło wiedzy i inspiracji wskazało portale internetowe, w tym m.in. Homebook.pl. Do podobnych wniosków doszła firma Gemius, która w swoich badaniach wskazuje, że aż 44% ankietowanych kupuje meble i akcesoria wnętrzarskie drogą internetową.

Platforma skupiająca w jednym miejscu produkty, porady i inspiracje, jest dla internautów ogromnym ułatwieniem. Takie wirtualne kompendium wiedzy w dziedzinie aranżacji wnętrz pozawala na błyskawiczne pozyskiwanie najpotrzebniejszych informacji, wymianę doświadczeń, prześledzenie trendów i znalezienie wymarzonego wyposażenia. Oprócz tego, skupia doświadczonych architektów i projektantów wnętrz, którzy chętnie dzielą się z internautami swoją wiedzą.

ANNA POPRAWSKA, DYREKTOR OPERACYJNY HOMEBOOK

W odpowiedzi na duże zainteresowanie wśród użytkowników sekcją budowlano-remontową powstała dedykowana platforma na Homebook.pl Budowa i Remont, gdzie można znaleźć fachowe porady specjalistów, bazę firm budowlanych i remontowych, projekty domów oraz tysiące produktów niezbędnych podczas wykańczania bądź odświeżania wnętrz.
07_plany_remontowe_2018_infograf (1).jpg

Pięć lat inspiracji – portal Homebook obchodzi 5 urodziny

Portal Homebook, będący liderem na polskim rynku e-commerce w kategorii Dom i Wnętrze, obchodzi swoje piąte urodziny. Jak podkreślają założyciele platformy, był to niezwykły czas, który umożliwił im stworzenie szczególnego miejsca w sieci. Obecnie serwis co miesiąc odwiedza aż 4 miliony użytkowników, poszukujących pomocy w urządzeniu wymarzonych wnętrz i ogrodów.