Rekordowy wzrost Homebook za 2017 rok!

Homebook.pl to lider w branży wystroju wnętrz, istniejący na polskim rynku od 5 lat. W 2017 roku portal odnotował ponad 20% wzrostu liczby odwiedzin: unikalnych oraz zarejestrowanych użytkowników i profesjonalistów.

Polacy coraz więcej uwagi poświęcają na aranżację wnętrz, coraz częściej zgłaszają się po pomoc do specjalistów. Chcemy mieszkać pięknie, oryginalnie i wygodnie, ale często brak nam pomysłu lub czasu. W takich przypadkach pomocne okazują się portale typu Homebook, zbierające w jednym miejscu mnóstwo inspiracji oraz produktów do wyposażenia wnętrz, udostępniające porady specjalistów i umożliwiające nawiązanie z nimi współpracy. Z brakiem czasu oraz wygodą wiążą się bezpośrednio zakupy przez internet. Doceniamy fakt, iż w sieci mamy ofertę, której nie zapewni nam nawet największe centrum handlowe. Na e-zakupy możemy wybrać się o każdej porze dnia, oszczędzamy czas i często pieniądze – mamy możliwość porównania cen i wybór najlepszej oferty. Według ostatniego raportu Gemiusa „E-commerce w Polsce 2017. Gemius dla e-Commerce Polska” 54% polskich internautów kupuje online. Co więcej 58% osób z tej grupy zadeklarowało, iż kupuje w sieci sprzęt RTV/AGD a 31% meble i wystrój wnętrz. Według prognoz w kolejnych latach będziemy obserwować wzrost liczby osób kupujący online, zatem portale, takie jak Homebook - agregujące w jednym miejscu treści z danego obszaru, porównujące oferty różnych sklepów i ułatwiające e-zakupy będą zyskiwać na popularności.

Kiedy 5 lat temu zaczynaliśmy, nie było w Polsce portalu takiego jak Homebook. Za granicą działały już podobne platformy tematyczne, ale na naszym rynku prym wiodły agregatory Ceneo i Allegro – porównywarki i wyszukiwarki produktów z wielu sklepów i w wielu dziedzinach. Brakowało tematycznych marketplace’ów z doskonale skategoryzowaną ofertą, bazą specjalistów oraz mnóstwem inspiracji. W odpowiedzi na tę potrzebę powstał  tematyczny serwis Homebook.pl – w jednym miejscu zgromadziliśmy wszystko, czego szuka osoba urządzająca mieszkanie. Przez ten czas nasz portal rozwinął się znacznie ponad zakładane przez nas estymacje, wynosząc nas na pozycję lidera na rynku e-commerce wśród pasaży handlowych w kategorii Dom i Wnętrze.

ANNA POPRAWSKA, DYREKTOR OPERACYJNY HOMEBOOK

Homebook działa w modelu biznesowym B2B2C. Kieruje swoją komunikację dwutorowo: zarówno do klientów biznesowych (specjalistów, producentów, sklepów, którzy pokazują swoją ofertę na serwisie), jak i do klienta końcowego (osób, które na portalu szukają inspiracji lub produktów i ostatecznie trafiają na stronę klienta biznesowego). Serwis jest zatem pośrednikiem i hubem skupiającym uwagę a jego głównym źródłem przychodu są opłaty pobierane od sklepów za przekierowanie ruchu na ich stronę.
W 2017 roku serwis odnotował wzrosty ruchu; liczba wizyt w 2016 wynosiła 64 791 181, podczas gdy w 2017 było to już 78 653 070 (+21,39%). Liczba unikalnych użytkowników zwiększyła się o 22,84% w stosunku do poprzedniego roku (w 2016 r: 21 070 647, w 2017 r: 25 883 489), również liczba użytkowników zarejestrowanych w serwisie wzrosła i osiągnęła poziom 825 051. Serwis nieustannie rozwija się i poszerza swój kontent. W 2016 roku liczba dodanych inspiracji wynosiła 119 605, zaś rok 2017 to wzrost o kolejne 121 697, gdzie w sumie jest ich aż 429 981 i świadczy o stale rosnącym zaangażowaniu użytkowników portalu. W 2017 roku Homebook wdrożył także funkcjonalność produkty podobne, która daje użytkownikowi większy wybór oraz umożliwia porównanie ofert ze wszystkich sklepów.
Rynek aranżacji wnętrz w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Mamy coraz łatwiej dostępne produkty światowych marek, materiały i najnowsze technologie, a co się z tym wiąże coraz większe możliwości w kreowaniu naszych przestrzeni. Warto dodać, iż obecne pokolenia są pierwszymi, które korzystają z usług architektów wnętrz a moda na piękne wnętrza jest stosunkowo młoda. Można przypuszczać, iż wraz z rozwojem rynku wnętrzarskiego rosnąć będzie zapotrzebowanie na usługi związane z urządzaniem i wyposażeniem wnętrz. Portale takie jak Homebook pomogą nam odnaleźć się w gąszczu trendów, inspiracji oraz ofert.

Jakie plany remontowe mają Polacy w 2018 roku? - Raport Homebook

Wiosna to doskonały moment na wcielenie planów remontowych w życie. Według najnowszego raportu platformy Homebook.pl, 89% ankietowanych planuje remont w roku 2018, z czego aż 83% ma zamiar rozpocząć go właśnie w sezonie wiosenno-letnim. Głównym celem badania była analiza najważniejszych tendencji dotyczących prac remontowych. W jaki sposób Polacy planują wnętrzarskie metamorfozy? Skąd czerpią najwięcej inspiracji? Jakie prace remontowe przewidują? Oto przegląd najważniejszych danych płynących z przeprowadzonego badania.
Jak Polacy dekorują dom na Wielkanoc? Raport Homebook

Z ankiety przeprowadzonej przez Homebook wynika, że dekorowanie domu w związku z nadejściem Wielkanocy jest bardzo popularne. Dekoracje świąteczne zazwyczaj kupujemy co roku, co oznacza, że przywiązujemy dużą uwagę do obecnie panujących trendów.
Białe kuchnie wciąż najmodniejsze - Raport Homebook

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Homebook.pl widać dynamicznie zmieniające się preferencje Polaków dotyczące aranżacji kuchennych. Polacy coraz chętniej wracają do tzw. „starego” modelu kuchni, będącej osobnym pomieszczeniem.
Jaki ogród mają Polacy? Raport Homebook

Wyniki raportu Homebook pokazują, że do swoich przydomowych ogrodów Polacy przywiązują coraz większą wagę i chętnie o nie dbają. Zieleńce coraz częściej stają się modnym przedłużeniem salonu – to tam odpoczywamy, spędzamy czas z przyjaciółmi, biesiadujemy.

Jaki ogród mają Polacy? Raport Homebook