Rekordowy wzrost Homebook za 2017 rok!

Homebook.pl to lider w branży wystroju wnętrz, istniejący na polskim rynku od 5 lat. W 2017 roku portal odnotował ponad 20% wzrostu liczby odwiedzin: unikalnych oraz zarejestrowanych użytkowników i profesjonalistów.

Polacy coraz więcej uwagi poświęcają na aranżację wnętrz, coraz częściej zgłaszają się po pomoc do specjalistów. Chcemy mieszkać pięknie, oryginalnie i wygodnie, ale często brak nam pomysłu lub czasu. W takich przypadkach pomocne okazują się portale typu Homebook, zbierające w jednym miejscu mnóstwo inspiracji oraz produktów do wyposażenia wnętrz, udostępniające porady specjalistów i umożliwiające nawiązanie z nimi współpracy. Z brakiem czasu oraz wygodą wiążą się bezpośrednio zakupy przez internet. Doceniamy fakt, iż w sieci mamy ofertę, której nie zapewni nam nawet największe centrum handlowe. Na e-zakupy możemy wybrać się o każdej porze dnia, oszczędzamy czas i często pieniądze – mamy możliwość porównania cen i wybór najlepszej oferty. Według ostatniego raportu Gemiusa „E-commerce w Polsce 2017. Gemius dla e-Commerce Polska” 54% polskich internautów kupuje online. Co więcej 58% osób z tej grupy zadeklarowało, iż kupuje w sieci sprzęt RTV/AGD a 31% meble i wystrój wnętrz. Według prognoz w kolejnych latach będziemy obserwować wzrost liczby osób kupujący online, zatem portale, takie jak Homebook - agregujące w jednym miejscu treści z danego obszaru, porównujące oferty różnych sklepów i ułatwiające e-zakupy będą zyskiwać na popularności.

Kiedy 5 lat temu zaczynaliśmy, nie było w Polsce portalu takiego jak Homebook. Za granicą działały już podobne platformy tematyczne, ale na naszym rynku prym wiodły agregatory Ceneo i Allegro – porównywarki i wyszukiwarki produktów z wielu sklepów i w wielu dziedzinach. Brakowało tematycznych marketplace’ów z doskonale skategoryzowaną ofertą, bazą specjalistów oraz mnóstwem inspiracji. W odpowiedzi na tę potrzebę powstał  tematyczny serwis Homebook.pl – w jednym miejscu zgromadziliśmy wszystko, czego szuka osoba urządzająca mieszkanie. Przez ten czas nasz portal rozwinął się znacznie ponad zakładane przez nas estymacje, wynosząc nas na pozycję lidera na rynku e-commerce wśród pasaży handlowych w kategorii Dom i Wnętrze.

ANNA POPRAWSKA, DYREKTOR OPERACYJNY HOMEBOOK

Homebook działa w modelu biznesowym B2B2C. Kieruje swoją komunikację dwutorowo: zarówno do klientów biznesowych (specjalistów, producentów, sklepów, którzy pokazują swoją ofertę na serwisie), jak i do klienta końcowego (osób, które na portalu szukają inspiracji lub produktów i ostatecznie trafiają na stronę klienta biznesowego). Serwis jest zatem pośrednikiem i hubem skupiającym uwagę a jego głównym źródłem przychodu są opłaty pobierane od sklepów za przekierowanie ruchu na ich stronę.
W 2017 roku serwis odnotował wzrosty ruchu; liczba wizyt w 2016 wynosiła 64 791 181, podczas gdy w 2017 było to już 78 653 070 (+21,39%). Liczba unikalnych użytkowników zwiększyła się o 22,84% w stosunku do poprzedniego roku (w 2016 r: 21 070 647, w 2017 r: 25 883 489), również liczba użytkowników zarejestrowanych w serwisie wzrosła i osiągnęła poziom 825 051. Serwis nieustannie rozwija się i poszerza swój kontent. W 2016 roku liczba dodanych inspiracji wynosiła 119 605, zaś rok 2017 to wzrost o kolejne 121 697, gdzie w sumie jest ich aż 429 981 i świadczy o stale rosnącym zaangażowaniu użytkowników portalu. W 2017 roku Homebook wdrożył także funkcjonalność produkty podobne, która daje użytkownikowi większy wybór oraz umożliwia porównanie ofert ze wszystkich sklepów.
Rynek aranżacji wnętrz w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Mamy coraz łatwiej dostępne produkty światowych marek, materiały i najnowsze technologie, a co się z tym wiąże coraz większe możliwości w kreowaniu naszych przestrzeni. Warto dodać, iż obecne pokolenia są pierwszymi, które korzystają z usług architektów wnętrz a moda na piękne wnętrza jest stosunkowo młoda. Można przypuszczać, iż wraz z rozwojem rynku wnętrzarskiego rosnąć będzie zapotrzebowanie na usługi związane z urządzaniem i wyposażeniem wnętrz. Portale takie jak Homebook pomogą nam odnaleźć się w gąszczu trendów, inspiracji oraz ofert.

Jaki ogród mają Polacy? Raport Homebook

Wyniki raportu Homebook pokazują, że do swoich przydomowych ogrodów Polacy przywiązują coraz większą wagę i chętnie o nie dbają. Zieleńce coraz częściej stają się modnym przedłużeniem salonu – to tam odpoczywamy, spędzamy czas z przyjaciółmi, biesiadujemy.