Formuła targów FURNISHOW nastawiona jest na promocję dobrego wzornictwa a ekspozycja koncentruje się szczególnie na produktach o wysokiej jakości wykonania i ponadprzeciętnych walorach użytkowych. Wśród wystawców są zarówno producenci i dystrybutorzy mebli do mieszkań, jak i biur. Ekspozycję mebli uzupełnia Strefa Dekoracji, Strefa Światła by Viva Light  oraz Strefa #dekorada, w której obecni będą architekci wnętrz oraz projektanci mebli i form użytkowych. Łącznie na targach swoje najnowsze kolekcje zaprezentuje około 60 firm i marek.

Hit sezonu – mini dom

Ciekawostką będzie Tiny House, który będzie można zobaczyć na ekspozycji. Tiny house - w dosłownym tłumaczeniu „malutki dom” - to niewielki, całoroczny domek. Pomysł na „Tiny Living” przypłynął do nas zza oceanu. Szybko skradł serca mieszkańcom starego lądu. To innowacyjne rozwiązanie, urzekające praktycznością i minimalizmem, dedykowane tym, którzy pragną własnego domu, bez konieczności wiązania się wieloletnim kredytem. Minidom równie dobrze może on być biurem czy lokalem usługowym. Fakt, że jest mobilny, pozwala na przemieszczanie się z miejsca na miejsce, wraz z całym swoim dorobkiem.
Dwa pierwsze dni, czwartek i piątek, skierowane są do profesjonalnej publiczności. Ostatniego dnia, w sobotę organizatorzy zapraszają także klientów detalicznych zainteresowanych zakupem mebli i wnętrzarskich dodatków. To nie tylko okazja, by na stoiskach poszukać inspiracji w aranżacji wnętrz, ale także możliwość uczestnictwa w ciekawych prelekcjach.

Sobota z wnętrzami

Jednym z głównych wydarzeń dnia dla szerokiej publiczności będzie prelekcja "Home staging jako sposób na szybkie zwiększenie wartości nieruchomości". – Spodziewamy się sporego zainteresowania, gdyż home staging staje się w Polsce coraz bardziej popularny – mówi dyrektor targów FURNISHOW Robert Mieldziuk. Uczestnicy spotkania zdobędą wiedzę, jak w kilku krokach przygotować lokal do sprzedaży lub wynajmu, by osiągnąć jak najlepszą cenę lub nie czekać miesiącami na klienta. Nie zabraknie też prelekcji prezentujących główne zasady aranżacji wnętrz mieszkalnych. W ich trakcie będzie można dowiedzieć się, jak zaprojektować idealne mieszkanie, które będzie nie tylko ładne, ale również wygodne. Shop Doctor Marek Borowiński przedstawi zagadnienia koloru w aranżacji wnętrz. Warto przyjść całymi rodzinami – dla najmłodszych organizatorzy przygotowali warsztaty kreatywne. Miłośnicy zieleni po zwiedzeniu ekspozycji będą mogli wziąć udział w warsztatach Wojciecha Wardeckiego „Ogrody w szkle”. Wnętrzarskich porad udzielać będą architekci i projektanci wnętrz uczestniczący w strefie #dekorada.

Dni dla profesjonalistów

Pierwszy dzień targów to „Office day”. Głównym tematem prelekcji tego dnia będzie nowoczesne projektowanie przestrzeni biurowych. W biurze spędzamy średnio 1/3 naszego życia. Jak zatem powinno wyglądać miejsce pracy pozytywnie oddziałujące na komfort i wydajność pracownika? Odpowiedź na to pytanie będzie można uzyskać podczas prelekcji "Ergonomia krzesła to za mało. Jak od ergonomii krzeseł przechodzimy do wellbeingu w biurze i wellness w życiu?” (scena główna, 11:00-11:45). Udzielą jej eksperci Nowego Stylu, światowego lidera w produkcji mebli biurowych. Z kolei podczas prelekcji "Luksus w przestrzeni biurowej - czyli by Versace nie sprawił, że nie wiem na co patrzę" uczestnicy dowiedzą się, jak projektować luksusową przestrzeń biznesową, by nie przekroczyć cienkiej granicy dobrego smaku, (scena główna 12:15-13:00). W czwartek  na scenie głównej Doctor Shop Marek Borowiński przedstawi także „Najnowsze trendy w aranżacji sklepów na podstawie targów Euro Shop 2017” oraz różnice w zasadach skutecznej sprzedaży usługi architektonicznej inwestorowi kontraktowemu i klientowi indywidualnemu. Z kolei Wioletta Kulińska z kancelarii Magnusson swoje wystąpienie poświęci prawnym aspektom ochrony marki.
Gościem specjalnym drugiego dnia targów będzie Michał Mazur, autor strony TrendNomad.com, dziennikarz, trendwatcher, nomada. Każdego roku ponad dwadzieścia razy odwiedza targi, festiwale i konferencje odbywające się w różnych miejscach świata – od Tokio, przez Dubaj, Mediolan i Nowy Jork, po San Francisco. Jego wykład "Od Tokio po San Francisco. Trendy z targów dizajnu z całego świata", który odbędzie się w piątek 27 października, podzielony będzie na dwie sesje. W pierwszej (godz. 13.30-14.15) "Online" Michał Mazur opowie o wpływie nowych technologii na proces projektowy, produkcję, kanały sprzedaży i same produkty, które wkrótce znajdą się w sklepach i domach klientów. Zagadnienia, które zostaną poruszone, to m.in.: dizajn generatywny, v-commerce, smart furnishing czy interfejs głosowy. Druga sesja (godz. 14.20-15.00) pod hasłem "Offline" dotyczyć będzie kierunków zmian we wnętrzarstwie związanych z takimi pojęciami jak: akustyka, prywatność, gospodarka okrężna oraz odłączenie się od sieci - nowy luksus. Łączne 90 minut wykładu o trendach zilustrowanych zostanie licznymi przykładami firm, produktów i projektów odkrytych przez Michała Mazura na targach w różnych miejscach świata. W piątek na scenie głównej będzie można posłuchać także prelekcji Shop Doctora Marka Borowińskiego „Marketing sensoryczny w mediach społecznościowych w aranżacji salonów meblowych” oraz „Jak wykorzystać fenomen Instagrama, aby zdobyć więcej klientów w branży design”. Z kolei Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli zaprasza ba wykład „Mobilność jako szansa podjęcia nowej ścieżki kariery”.
W programie targów znajdują się także dwa warsztaty design thinking. Ich robocze tytuły to „Workspace for tomorrow, czyli powierzchnie biurowe i komercyjne, które zachęcają do pracy” (26.10) oraz „Home & life balance, czyli czego rzeczywiście chce Klient, a nie chce nam o tym powiedzieć” (27.10). Udział w warsztatach jest płatny a liczba uczestników jest ograniczona.

MEETBLOGIN 2017 - Homebook Patronem

W dniach 7-8/10/2017 odbyła się już piąta edycja MEETBLOGIN, ogólnopolskiego zjazdu blogerów wnętrzarskich w ramach prestiżowej imprezy Lodz Design Festival. Inicjatorem i pomysłodawcą oraz głównym organizatorem jest Ula Michalak, stylistka i autorka bloga interiorsdesignblog.com.
Album Homebook Design vol. 4 - Premiera 13 września 2017

Wybierz się w podróż po inspirujących wnętrzach! Obejrzyj 30 wyjątkowych projektów najlepszych polskich pracowni w unikatowym albumie Homebook Design vol. 4. To jedyna na naszym rynku, cykliczna publikacja, która podsumowuje polskie trendy w projektowaniu wnętrz.
Wnętrza 3D - wirtualna podróż po wnętrzach na Homebook

Urządzanie wnętrz jest sztuką kompromisów, dlatego wciąż szukamy inspiracji, wertujemy katalogi, przeglądamy stosy zdjęć i przeczesujemy wnętrzarskie portale, by wyobraźnia w zestawieniu z ciekawymi projektami podsunęła gotowe rozwiązanie. Czy efekt finalny jest zgodny z oczekiwaniami? Nie zawsze! Zapraszamy więc na wirtualny spacer 3D – nowe udogodnienie Homebook – dzięki któremu poznacie sposoby na aranżację wnętrz zaprojektowanych przez architektów współpracujących z nami i może tam znajdziecie odpowiedź na pytanie jak urządzić idealną przestrzeń?
Homebook w czołówce najpopularniejszych marek według raportu Sotrendera

Comiesięczny ranking Fanpage Trends by Sotrender to źródło wiedzy o facebookowych trendach w wielu kategoriach. Co miesiąc wyróżnia się 20 fanpage’y marek z ponad 24 branży – m.in. Telekomunikacja, Alkohole, Żywność, Banki, E-commerce, IT/elektronika, Samochody, Dom i ogród czy Odzież. Homebook został wyróżniony w aż 4 kategoriach: Marki, Handel, Dom i ogród oraz E-commerce. Czym zaskoczył nas na Facebooku w lipcu i jak wygląda na tle innych firm?