MEETBLOGIN 2017 - Homebook Patronem

W dniach 7-8/10/2017 odbyła się już piąta edycja MEETBLOGIN, ogólnopolskiego zjazdu blogerów wnętrzarskich w ramach prestiżowej imprezy Lodz Design Festival. Inicjatorem i pomysłodawcą oraz głównym organizatorem jest Ula Michalak, stylistka i autorka bloga interiorsdesignblog.com.

Każdego roku wydarzenie cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Na dwudniowy event przyjechało ponad 40 blogerów wnętrzarskich z całej Polski.
Program piątej edycji Meetblogin oparł się na założeniach i haśle przewodnim 11tej edycji Lodz Design Festival jakim była OD.NOWA. Stąd w planie znalazły się warsztaty z recyklingu, zaproponowane przez Ceramikę Paradyż. Uczestnicy mogli na chwilę poczuć się jak designerzy. Projektowali bowiem, a dalej wykonywali blaty stolików kawowych z wykorzystaniem mozaik i pociętych na małe kawałki płytek ceramicznych zalegających w magazynach producenta. Projekty zostaną dokończone w fabrykach Ceramiki Paradyż. Gotowe produkty zostaną zlicytowane w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
37670876846_ede3e00724_k.jpg
W temacie dbania o środowisko utrzymane były również warsztaty zaproponowane przez markę Barlinek, która szczyci się swoim ekologicznych podejściem do produkcji desek podłogowych. Organizatorzy spotkania zaprosili blogerów do tworzenia mini lasu w słojach. Z pomocą pospieszyła profesjonalna firma, specjalizująca się w takich kompozycjach. Uczestnicy z namaszczeniem wykonywali zadanie, pilnując instrukcji, słuchając poleceń ekspertów, aby zapewnić roślinom właściwe warunki do życia.
23787776388_61ab204f4d_k.jpg
Czy różne media, stare, nowe poruszające tematy designu i aranżacji wnętrz mają ten sam cel i misję? Okazuje się, że zarówno Elle Decoration, Homebook, jak również blogerzy czy youtuberzy, wszyscy gramy do jednej bramki. Każda redakcja czy autor pragnie swoimi działaniami, swoją pracą inspirować społeczeństwo, namawiać do tworzenia pięknych miejsc wokół siebie, ale także podpowiadać rozwiązania. Czasami edukować, a raczej dzielić się wiedzą, doświadczeniem, pomysłami.

37591979246_6e5310fee3_k.jpg
Z ogromnym zainteresowaniem spotkał się wykład pana Konrada Jęcka, przedstawiciel AtakDesign i Rodan Skandynawski Design, który podjął temat zachowań Skandynawskich marek w procesach projektowania i produkcji. Dla przykładu wspomniana została marka Menu, która uruchomiła Projekt Nepal, opracowany we współpracy z organizacją pomocy Danida, zapewniając bardzo potrzebną pracę i przyszłe możliwości w jednym z najbiedniejszych krajów świata, czego efektem są tkaniny z oferty Menu tworzone w tradycyjny sposób przez nepalskie kobiety.
Zmiana to najdonośniejszy trend naszych czasów. Jej wagi nie sposób przecenić. Dlatego właśnie ona – globalna transformacja i trendy jakie rodzi, była głównym tematem ekspozycji marki Interprint, ale i wykładu Maurizio Burrato w ramach Meetblogin. Dematerializacja, ewolucja internetu, a także obraz starzejącego się społeczeństwa to elementy transformacji, które wpływają na nową rzeczywistość.

Do ciągłych zmian, które kreują naszą rzeczywistość nawiązywały również warsztaty z IKEA. Prelegenci zmusili blogerów do zajrzenia w głąb siebie. Do zdefiniowania naszych stylów, ale także do tego, aby wyrzec się oczywistego, odważyć się i za pomocą alter ego wykreować wnętrze marzeń. Często obie prace różniły się spektakularnie, choć autorzy z przekonaniem twierdzili, że obie są zgodne z ich estetyką i przekonaniami.
37009888744_1ff33ccb3d_b.jpg
Podsumowując. W Meetblogin2017 wzięło udział 36 blogerów z całej Polski oraz około 50 gości, przedstawicieli firm partnerskich i mediów. Pojawiło się 530 wzmianek dotyczących spotkania. 17 partnerów Meetblogin zaproponowało 12 punktów programu w trakcie dwudniowej imprezy w ramach Lodz Design Festival.

Szczegóły dotyczące spotkania oraz program Meetblogin2017 znajdują się na stronie http://interiorsdesignblog.com/meetblogin/. Zapraszamy również do śledzenia aktualności na oficjalnym profilu Meetblogin na Facebooku. Oficjalny hashtag spotkania: #meetblogin2017.

Homebook.pl - nowoczesna platforma internetowa skupiająca entuzjastów i profesjonalistów projektowania wnętrz. To miejsce w sieci, które pomaga w urządzeniu wymarzonego domu lub ogrodu. Na stronie Homebook.pl można znaleźć setki tysięcy produktów, prawie milion inspiracyjnych zdjęć, porady, trendy i bazę specjalistów  z branży. Wszystko w jednym miejscu i bez wychodzenia z domu.

Album Homebook Design vol. 4 - Premiera 13 września 2017

Wybierz się w podróż po inspirujących wnętrzach! Obejrzyj 30 wyjątkowych projektów najlepszych polskich pracowni w unikatowym albumie Homebook Design vol. 4. To jedyna na naszym rynku, cykliczna publikacja, która podsumowuje polskie trendy w projektowaniu wnętrz.
Wnętrza 3D - wirtualna podróż po wnętrzach na Homebook

Urządzanie wnętrz jest sztuką kompromisów, dlatego wciąż szukamy inspiracji, wertujemy katalogi, przeglądamy stosy zdjęć i przeczesujemy wnętrzarskie portale, by wyobraźnia w zestawieniu z ciekawymi projektami podsunęła gotowe rozwiązanie. Czy efekt finalny jest zgodny z oczekiwaniami? Nie zawsze! Zapraszamy więc na wirtualny spacer 3D – nowe udogodnienie Homebook – dzięki któremu poznacie sposoby na aranżację wnętrz zaprojektowanych przez architektów współpracujących z nami i może tam znajdziecie odpowiedź na pytanie jak urządzić idealną przestrzeń?
Homebook w czołówce najpopularniejszych marek według raportu Sotrendera

Comiesięczny ranking Fanpage Trends by Sotrender to źródło wiedzy o facebookowych trendach w wielu kategoriach. Co miesiąc wyróżnia się 20 fanpage’y marek z ponad 24 branży – m.in. Telekomunikacja, Alkohole, Żywność, Banki, E-commerce, IT/elektronika, Samochody, Dom i ogród czy Odzież. Homebook został wyróżniony w aż 4 kategoriach: Marki, Handel, Dom i ogród oraz E-commerce. Czym zaskoczył nas na Facebooku w lipcu i jak wygląda na tle innych firm?

Jaką łazienkę mają Polacy? Raport Homebook

Z badań przeprowadzonych przez Homebook wynika, że Polacy najchętniej decydują się na łazienki proste i eleganckie a podczas aranżacji wnętrza opierają się na własnym guście.